Laksefiskeri i hav

Havfiskeri i British Columbia

British Columbia er mest kendt for sine fem stillehavslaks, sockeye (rødlaks), pink (pukkellaks), chum (ketalaks), coho (sølvlaks) og chinook (kongelaks), som kan fiskes i både hav og floder. Selv om der altid er mindst en form for laksefiskeri til rådighed, er de bedste måneder mellem maj og november.

Fra maj til august, fokuserer de fleste lakselystfiskere på fiskeri i havet – fra vestkysten af Vancouver Island til Queen Charlotte Island længere nord på. Kongelaks er den lakseart som fiskes efter her. Stimer af kongelaks nærmer sig i disse måneder det østlige Stillehav og lever her af sild og andre småfisk, før de fortsætter tilbage til floderne. Disse kongelaks vejer normalt mellem 10 og 20 kg. De er på dette tidspunkt i den bedste fysiske form i deres liv, og de er desuden den hårdest kæmpende af laksearterne. Det anbefales, at fiske med en fiskeguide, da det at søge efter kongelaks i Stillehavet kan være som at lede efter en nål i en høstak. Saltvands-fiskeguider har erfaringen og ved, hvor disse fisk befinder sig, når de leder efter føde ved kysten.

Der anvendes almindeligvis to metoder, når der fiskes efter kongelaks  i havet fra båd. Fiskeguider troller normalt med sild, sardiner, blæksprutte-lignende madding kaldet for hootchies, samt andre kunstige former for madding, der imiterer sild. Når fiskene er fundet, ser man ofte mere end én kongelaks bidde på samme tid, og resultatet er en sand eksplosion af energi og spænding. En anden traditionelt anvendt teknik er mooching, som indebærer brug af frit drivende døde eller levende sild under båden.

Rødlaks kan normalt fanges i juli og august, når de befinder sig i havet lige uden for flodmundingerne. Ligesom kongelaks kan de også fanges ved trolling, dog med lettere fiskegrej. Disse laks løber og springer ofte når de kroges, hvilket til tider kan skabe kaotiske men spændende tilstande på en båd.

Når august nærmer sig, begynder lystfiskere at koncentrere deres indsats tættere på strandene, hvor pukkellaks og sølvlaks samler sig i store stimer. I modsætning til kongelaks har sølvlaks og pukkellaks en tendens til at lede efter føde tættere på overfladen og tættere på tangbælterne. Her jager de mindre småfisk, som lever i tangbælterne. Lystfiskere fanger disse laks ved brug af enten blink eller ’bucktail’ fluer. Ved at vade ud fra en strand, kan disse fisk sagtens fanges. En båd giver dog lystfiskere den fordel hurtigt at kunne flytte sig fra område til område, hvor stimer af fisk er blevet set. Biddene kan normalt ses nær overfladen, hvilket gør dette til et meget visuelt og spændende fiskeri. Denne type af strandfiskeri udføres almindeligvis fra august til oktober.

Havfiskeri i British Columbia

Oktober og november er også to gode måneder for trolling. Selvom kongelaks på dette tidspunkt allerede er svømmet op i floderne, er ketalaks ved at mobilisere sig i bugter og fjorde. De samme teknikker, som anvendes på kongelaks, kan også bruges på ketalaks. Når disse fisk fanges i floderne, regnes de normalt ikke for de bedste spisefisk, men fanget i havet er de både utrolig stærke at kæmpe med og delikate at spise.

Selv om laksefiskeri i hav kan gøres i løbet af vintermånederne, er succesraten generelt meget lav, og størstedelen af fangsterne er overvintrende laks, som ikke er nær så store som deres brødre og søstre om sommeren og efteråret. De eneste lystfiskere, der udfører denne type fiskeri, er erfarne lokale fiskere, som ikke har noget imod at trodse det kolde vejr.

Flere fiskeguider, som tager lystfiskere ud for at prøve kræfter med laks i havet, har base i Vancouver. Hvis du er interesseret i at tage ud med en guide, er det en god idé at kontakte dem hjemmefra først, for at være sikker på, at der er plads i deres kalender. Herunder har jeg listet et par guider, som kan være værd at kontakte.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Set your Twitter account name in your settings to use the TwitterBar Section.