Laksefiskeri i floder

Selvom laksefiskeri i hav er populært, kræver det en båd og eventuelt en guide, og det kan hurtigt blive en dyr affære. Det er derfor generelt billigere at fiske efter laks i ferskvand, når de hvert efterår vender tilbage til de floder, hvor deres forældre lagde deres æg. Alle kan tage del i dette fiskeri, og laksefiskeri i ferskvand er derfor meget populært. Hver sæson forsøger flere tusinder af både lokale lystfiskere og turister at fange laks i floderne i British Columbia. Laksene er på dette tidspunkt er i den sidste del af deres livsfase og har nu opnået deres maksimale kampvægt. Mange af floderne i British Columbia kan nåes med bil og til fods, eller der kan hyres guides til at tage lystfiskere til mere afsides steder, som kun kan nåes med jetbåd. Lige meget hvad du vælger, er du garanteret fantastisk laksefiskeri.

I floderne i British Columbia fisker man efter alle 5 stillehavslaks, alt efter hvad tid på året de vender tilbage til deres floder for at gyde. Tidspunktet for deres hjemvendelse afhænger af flere faktorer, såsom art, breddegraden på deres gydested og på distancen mellem flodmundingen og gydestedet. Alle 5 laksearter vender tilbage på forskellige tidspunkter, men tidspunkterne overlapper tit. På grund af forskellene i sommerens længde, har laks det med at vende tilbage tidligere oppe i de nordlige egne af British Columbia end de sydlige egne. Hvis distancen mellem flodmundingen og gydestedet er lang, begynder laks desuden deres rejse op gennem floden tidligere end hvis gydestedet lå tættere på kysten.

Kongelaks fra Chilliwack/Vedder River

Kongelaksen er den største af de 5 laksearter. Når en moden kongelaks vender tilbage til floderne kan den veje op til 20 kg, men de fleste er dog imellem  5 og 15 kg. I de større floder, såsom Fraser River, fiskes der efter kongelaks ved en metode kaldet ‘bar fishing’. I de mindre floder, såsom Chilliwack River, foregår fiskeriet normalt ved at fiske med flåd eller flue. Kongelaks, hvis gydepladser ligger langt inde i landet, starter deres færd op igennem floderne allerede i april og maj, hvorimod kongelaks, som har deres gydesteder tættere på kysten, vender tilbage mellem august og oktober.

Rødlaks, som har deres gydesteder i midt- og øvre Fraser River vender tilbage til floden allerede i juni. Størstedelen af rødlaks i Fraser River vender dog først tilbage i juli og august. I visse kystnære floder vender rødlaks tilbage i september. Deres størrelse rangerer fra 2 til 5 kg. De er kræsne fisk, men når de bider giver de en god kamp. Rødlaks kan fanges med madding, blink og fluer, men de bider ikke så ofte som de andre laksearter.

Sølvlaks fra Capilano River

Sølvlaks er meget populære hos lystfiskere, som fisker efter laks i ferskvand. Sæsonen for disse sølvfarvede akrobater varer fra august til december. Deres størrelse rangere fra 1 til 5 kg, men fisk i størrelseordenen af 9 kg bliver fanget en gang i mellem. Sølvlaks kan fanges ved at flådfiske med madding, og ved at kaste et blink, spinner eller flue ud i vandet. Det kan sommetider være besværligt/frustrerende at fiske efter sølvlaks, da deres bideadfærd kan være svær at forudsige. De kan bide aggressivt det ene minut og pludseligt holde inde det næste – måske på grund af ændring i lysmængde, vandstand eller forstyrrelser i vandet fra lystfiskere.

Pukkellaks er de mindste af de 5 stillehavslaks. Dette skyldes deres korte levetid, som kun er på 2 år. Deres størrelse rangerer mellem 2 til 3 kg. Pukkellaks kan findes i de fleste kystnære floder i British Columbia, men visse floder modtager kun pukkellaks hvert andet år. Pukkellaks vender for eksempel kun tilbage til Fraser River og dens bifloder i ulige år. Når en stime af pukkellaks svømmer forbi, er det svært at holde dem af krogene. De jager aggressivt næsten hvilket som helst blink, spinner eller flue. Dette gør dem til en perfekt fisk at fiske efter med let grej og for familier, som måske ikke har alverdens tid eller tålmodighed. På Vancouver Island og de nordlige egne af British Columbia vender pukkellaks tilbage i juli og august, hvorimod september er måneden at fiske efter dem i Fraser River og dens bifloder.

Ketalaks er de sidst ankomne af alle laksearterne, og er den sidste af laksearterne som er at finde i floderne. De kendes let på deres lodrette lilla striber og deres skarpe tænder, og kan give enhver lystfisker en god workout. De kan normalt findes i de fleste floder i British Columbia fra september til november ved at flådfiske med madding eller fluefiske med små streamere.

Nær flodmundingen, hvor tidevandet har indflydelse på vandstand og strømningshastighed, fiskes laks generelt med blink, spinnere, ved bundfiskeri med madding og fluefiskeri. I Fraser River gælder det området fra Steveston til Mission. Andre floders tidevandsinfluerede områder kan slåes op i reglbogen BC Tidal Waters Sportfishing Guide. For at have succes er det vigtigt at time fiskeriet med tidevandet. Generelt kan det siges, at indgående tidevand skubber friske fisk op i floden, hvormod et udgående tidevand kan få fiskene til at vende omkring og svømme imod havet igen. De friskeste fisk, altså de mindst gydemodne, fanges nær flodmundingen, hvor tidevandet har sin indflydelse. Disse fisk er også både de mest sølvfarvede og stærkeste.

Laksefiskeri i Chilliwack River

Når laks svømmer tilbage igennem en flod for at nå deres gydesteder, skal de forcere en masse forhindringer. Floden er fuld af store sten, væltede træstammer, vandfald og ikke mindst fjender på udkig efter et hurtigt måltid. Imellem forhindringerne er der strækninger af floden, som både er dybere og hvor vandet løber langsommere. Hold udkig efter disse strækninger, hvor vandhastigheden er omkring gå-hastighed, for det er her, at fiskene slapper af og får pusten, inden de fortsætter deres lange færd op ad floden. Det er i sådan en type vand, at de fleste fisk fanges. Den mest brugte metode til at fiske sådanne strækninger er flådfiskeri med madding. Maddingen kan være naturlige agn, såsom lakseæg og regnorme, eller kunstagn såsom uld eller plastik-æg. Når maddingen driver ned ad floden hen over hovederne på laksene, vil de tit reagere ved at bide.

Laks kan også finde på at gemme sig i små søer og damme, som dannes visse steder i floden, hvor vandet løber meget langsomt. Det kan være utrolig produktivt at trække et blink eller spinner igennem sådan en type vand. Fluefiskeri med små streamere er også ganske effektive i sådanne situationer.

Hvad angår laksefiskeri i ferskvand i British Columbia er der rigtig mange muligheder at vælge imellem. Udfordringen ligger ikke i fange fiskene, men snare manglen på tid til at prøve det hele!

Du kan finde mere inspiration til laksefiskeriet i British Columbia ved at læse disse blog-indlæg.

Til at planlægge en tur herover kan du kigge på fanen fiskepladser og få en nærmere gennemgang af de forskellige floder, og hvilke laksearter du kan fange i dem.

Vi har også rigtig mange video-klip på vores YouTube-kanal om laksefiskeri i British Columbia. Herunder er en enkelt af dem.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Set your Twitter account name in your settings to use the TwitterBar Section.