Steelhead i British Columbia

Steelhead fra Chilliwack River

Af alle fisk i floderne her i British Columbia må den mest famøse være steelhead’en. Det kan være svært at forklare andre lystfiskere, som aldrig har fanget en steelhead, hvad det er, som gør dette fiskeri så specielt – og dog, når den første steelhead er kroget, behøves der ingen forklaring. Biddet er hårdt og kampen er intens. En kamp, som tit efterlader lystfiskeren drænet for kræfter og høj på adrenalin.

Steelhead er vandrende regnbueørreder. Ligesom de anadrome stillehavslaks tilbringer steelhead et til to år i floden, hvor deres æg klækkede, inden de migrerer ud til Stillehavet. Efter at have tilbragt flere år i havet, vender de tilbage til den selv samme flod for at gyde og lægge nye æg. Hvor laks kun vender tilbage for at gyde én gang, kan steelhead overleve gydningen og vende tilbage til havet, for igen at gentage cyklen. Fordi der er masser af mad i havet, vokser steelhead sig meget større end regnbueørreder, som tilbringer al deres tid i søer og floder. Alt efter hvilken steelhead-bestand som fiskes efter, kan de vokser sig til størrelser af 2 til 8 kg. Til tider bliver der endda fanget steelhead nær de 10 kg.

Der findes 2 typer steelhead. Den ene type vender tilbage til floderne om sommeren og den anden om vinteren. Man taler normalt om en vinter- eller sommersteelhead. Sommer-steelhead vender tilbage om sommeren og efteråret, mens vinter-steelhead vender tilbage om vinteren og foråret. Selvom de vender tilbage til floderne på forskellige tider, gyder de stadig på samme tidspunkt, hvilket normalt er sen vinter eller tidligt forår.

Steelhead fra Chilliwack River

Der er mange floder langs kysten af British Columbia, hvor det er muligt at fiske efter steelhead. I Lower Mainland fiskes der primært efter vinter-steelhead, og der er kun et  fåtal af floder her, som modtager sommer-steelhead. Fiskeriet efter vinter-steelhead i Chilliwack River og andre af Fraser Rivers bifloder er meget populært. På Vancouver Island er det også muligt at fiske efter vinter-steelhead. De mest populære floder her er Cowichan River og Stave River.

Fordi steelhead-fiskeri er blevet så populært i ellers urbaniseret områder, er der klækkerier, som sætter steelhead ud i floderne, sådan at lystfiskere også kan beholde de fisk, som de fanger. Steelhead, som er opdrættet på klækkeri, får klippet deres fedtfinne af, når de er små. Når de vender tilbage til floderne som voksne, kan de genkendes fra de vilde steelhead-bestande ved, at der i stedet for fedtfinnen er et helet ar.

Ud over disse urbaniserede floder er der flere legendariske floder, hvori man kan finde rigtig vilde steelhead. Thompson River, som er en af Fraser Rivers store bifloder, har en bestand af vilde steelhead, som vender tilbage fra september til december. Disse sommer/efterårs-steelhead er meget større end fiskene, som fanges længere nede ad Fraser River. Når disse fisk vender tilbage til Thompson River, skal de forcere det stejle terræn i Fraser Canyon, så dem som rent faktisk klare det, er de største og stærkeste i populationen. Steelhead-fiskeriet her er hårdt og barskt. I dag vender kun få hundrede steelhead tilbage til Thompson River, så at kroge en er en sjældenhed, men ikke en umulighed.

Hvis du rejser længere nord på i British Columbia, vil du finde vande af højere kvalitet, større fisk og mindre fisketryk. Afsidige flodsystemer, såsom Dean River, tilbyder fantastisk steelheadfiskeri, men det kræver en flyvetur at komme ind i vildnisset. Det kan være dyrt men helt sikkert pengene værd, hvis du vil fiske i smukke, afsidige vande. Skeena River og dens bifloder tilbyder et væld af muligheder. Hvert efterår rejser flere steelhead-fanatikere hele vejen op til Skeena for at tilbringe et par uger i steelhead-paradis.

Steelhead-fiskeri i Chilliwack River

Steelhead kan fanges på mange forskellige måder. Den traditionelle måde er flådfiskeri med centerpin- eller multihjul-udstyr. Under flådet kan enten hænge en klynge hærdede lakseæg, en lyserød gummi-regnorm, en jig eller bare en spinner eller et blink. I langsommere vand kan steelhead også fanges ved at trække en spinner eller blink igennem vandet. Hvis det hele skal være lidt mere udfordrende, kan man forsøge sig med fluefiskeri. De seneste par år er det blevet populært at svinge store fluer med to-hånds fluestænger i.

Selvom steelheads måske ikke er så talrige som efterårets laks, er de meget aggresive og bider velvilligt på hvad som helst, så længe det dingler foran snuden på dem. For at være succesfuld er det vigtigt at bevæge sig rundt og dække så meget vand som muligt. Bliv ikke ved den samme fiskeplads i for lang tid af gangen. Det er af og til de mest usandsynlige steder, som fiskene holder til.

Før du giver dig i kast med steelhead-fiskeriet, er der et par regler, som er gode at kende til

  • Foruden det obligatoriske ferskvands-fisketegn, skal der købes et ’steelhead-stamp’, hvis man ønsker at fiske efter steelhead.
  • Steelhead-fiskeri  i ’Classified waters’ kræver en ekstra tilladelse.
  • Hvis du beslutter dig for at beholde en klækkeri-mærkede steelhead, skal det angives på dit fisketegn.
  • I floder, hvor der fiskes efter klækkeri-mærkede steelhead, skal man indstille fiskeriet, hvis man fanger en steelhead og beslutter at beholde den.
  • Vis hensyn over for andre lystfiskere. Den uudtalte regel når der fiskes efter steelhead er, at man fisker ned ad floden. Du bør altid starte højere oppe end lystfiskeren, som var der før dig. Beslutter du dig alligevel for at fiske neden for en lystfisker, som var der før dig, bør du altid først spørge pænt om lov.
  • Når en fanget steelhead sættes fri igen, bør det gøres med stor omhu.

Du kan læse mere om steelhead-fiskeri i disse blog-indlæg.

Vi har også en hel del video-klip om steelheadfiskeri på vores YouTube-kanal. Du kan se en af dem herunder.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Set your Twitter account name in your settings to use the TwitterBar Section.