Chilliwack River

Chilliwack River

Chilliwack River (eller Chilliwack-Vedder River, som den også kaldes…) er en af de mest populære floder for lystfiskere i British Columbia. Det skyldes blandt andet det store antal af laks og steelhead, som hvert år vender tilbage til floden, og med sine kun 80 km fra Vancouver er det let for de mange lystfiskere, som bor i byen, at få skubbet en fisketur ind i en travl hverdag. Dette gør også Chilliwack River til en travl flod – specielt om efteråret, hvor det meste af fiskeriet finder sted. Chilliwack River strækker sig godt 20 km, hvoraf mange kan vandres til fods, og der er både plads til dem, som ikke har noget imod at fiske side om side, og til dem, som søger lidt ensomhed. Med en smule gå-på-mod og en lyst til udforskning, er det ikke svært at finde fiskepladser, som ikke er særlig besøgt. Det er muligt at erhverve et gratis kort over floden hos grejbutikken ”Fred’s Custom Tackle”, som ligger i Chilliwack, og så ellers gå på opdagelse.

Rutevejledning

Fra Vancouver kører man øst på Highway 1 til man når Chilliwack. Der er 3 motorvejsafkørsler, som fører dig til floden; No. 3 road, Lickman road og Vedder road.

Floden kan inddeles i 3 sektioner.

  • Den nedre sektion af floden ligger mellem Vedder Crossing Bridge og kanalen, som forbinder Chilliwack River med Fraser River. Der er flere måder at nå frem her til. De mest anvendte er Keith Wilson Bridge, Lickman Road, Peach Road, Bergman Road og Vedder Crossing.
  • Midtsektionen af floden ligger mellem Tamahi Bridge og Vedder Crossing.
  • Den øvre sektion af floden ligger mellem Tamahi Bridge og den øvre fiskegrænse lige neden for Slesse Creek. Chilliwack River Road løber langs midter og øvre sektion, hvorfra flere stisystemer fører ind til floden.

Selvom der er masser af plads til at parkere bilen ved de 3 sektioner, er det bedst at ungå at fiske lige ved hvor der parkeres. Parker bilen og udforsk i stedet området. Som sagt er Chilliwack River stor, og det er relativt nemt at finde fiskepladser uden andre lystfiskere i nærheden.

[mappress mapid=”5″]

Hvis du fører musen over de røde knappenålshoveder kan du se navnet på de angivne steder.

Fiskesæson

Det er muligt at fiske i Chilliwack River hele året med undtagelse af juni, hvor de fleste floder i region 2 er lukket for at beskytte unge laks, som på dette tidspunkt svømmer ned ad floderne på vej tilbage mod havet.

Der er 2 bestande af kongelaks i Chilliwack River; de røde og de hvide. Farven hentyder til fiskenes kød. I juli og august vender de røde kongelaks tilbage til Chilliwack River, mens de hvide kongelaks ses i september og oktober. Sølvlaks kan fiskes fra september til december.

Bestanden af kongelaks, sølvlaks, ketalaks og steelhead i Chilliwack River opretholdes ved hjælp af et klækkeri, som hvert år opdrætter og sætter mere end 1 million kongelaks, 1 million sølvlaks, 2 million ketalaks og over hundredetusinde steelhead ud i Chilliwack River. Alle sølvlaks og steelhead fra klækkeriet er mærket, så man kan kende vilde fisk fra opdrættet. Mærket er for det meste en afklippet fedtfinne. Alle vilde sølvlaks og steelhead, det vil sige fisk med fedtfinner, skal sættes fri hvis fanget. En del af kongelaksene bliver også mærket mens ketalaksene går fri.

På trods af de store mængder ketalaks, som hvert år bliver sat ud, er bestanden over de sidste 10 år gået stødt nedad i de fleste floder i region 2. Det er derfor ikke sikkert, at fiskeriet er åbent et givent år. I 2010 var det for eksempel ikke tilladt at beholde ketalaks, som var fanget i Chilliwack River. Hvis fiskeriet er åbent er det normalt i oktober og november.

Derudover er det også muligt at fiske efter pukkellaks i september i ulige år.

Fra december til maj kan man fange steelhead i Chilliwack River, og de bedste resultater opnås i marts og april. I maj kan der være lukket for fiskeriet efter steelhead i visse dele af floden, og de dele som er åbne er kun for fluefiskere.

Steelhead fra Chilliwack River

 

Tabel over fiskesæsonen i Chilliwack River

Herunder har jeg forsøgt at opsummere fiskesæsonen i Chilliwack River.

[table id=6 /]

Tabellen skal selvfølgeligt tages med et gran salt, da vind og vejr kan have stor indflydelse på sæsonens start og slut.

Fiskesteder

Et godt sted at starte er ’Lower Chilliwack River’, som går fra Vedder Crossing Bridge ned til hvor Chilliwack River løber sammen med Fraser River. Nedenstrøms fra Keith Wilson Bridge er en inddiget strækning, som de lokale omtaler som ’Kanalen’. Fiskeriet i kanalen er influeret af tidevandet. Når tidevandet stiger presses friske fisk fra Fraser River ind i kanalen, og derfor kan fiskeriet være rigtig godt i tidsrummet når tidevandet topper – specielt hvis det er om morgenen eller sen eftermiddag. Det er derfor en god idé at holde øje med tidevandsalmanakken. Kanalen er meget åben, og vandet flyder relativt langsomt, så der er gode muligheder for at fiske med flue, samt blink og spinner. Adgangen til kanalen er let, og fra Keith Wilson Bridge er det muligt at køre langs diget op og ned ad floden, hvor man kan parkere bilen. Den lette adgang gør også, at kanalen er et velbesøgt sted.

Resten af ’Lower River’, som går fra Vedder Crossing Bridge til Keith Wilson Bridge, er også værd at undersøge. Her, hvor kanalen er meget strukturløs og ikke tilbyder fiskene meget læ, flyder floden mere naturligt. Store sten og døde træstammer skaber hvilepladser og bremser fiskene på deres færd. Sådanne steder er altid værd at fiske. Langs floden går en sti, som kaldes ”The Rotary Trail” og den leder til flere fiskepladser. Der er adgang til stien og floden fra Lickman Road, Peach Road, Vedder River Camp Ground og jernbanebroen. Lige ved parkeringspladserne er der tit mange lystfiskere, men man skal ikke gå langt for at finde steder, hvor man kan fiske alene og stadig fange fisk.

Chilliwack Vedder River

Chilliwack Kommune graver hvert andet år – når det ikke er pukkellakse-år – efter grus i Chilliwack River. Om efteråret fyldes disse grusgrave med vand, og det skaber gode betingelse for at fiske efter sølvlaks med flue samt blink og spinnere. Der er normalt 8 grusgrave i ’Lower River’ og deres positioner ændres fra år til år – normalt ligger de dog imellem Peach Road til lige nedenstrøms for jernbanebroen. Hvis du ikke er så meget til flådfiskeri, er det helt klart værd at være på udkig efter grusgravene. De kan svære at få øje på, hvis man ikke på forhånd ved hvor de er, men vær på udkig efter store plamager af pludseligt stillestående vand tæt på ellers rivende flod. Store bunker grus tæt ved floden er også en god indikation, at der har foregået et eller andet.

soelvlaks

Hvis du vil have lidt mere natur og lidt færre mennesker, kan du prøve ’Mid River’, som løber fra Tamahi Bridge til Vedder Crossing Bridge. Tamahi Bridge er i sig selv en populær fiskeplads. Floden er smallere her, så vandet flyder hurtigere. Fiskene svømmer mellem de områder, hvor vandet i floden er langsommere, såsom bag store sten og træstammer. Her samler fiskene sig og hviler, inden turen forsætter igennem den rivende strøm til næste lille holdested. Fordi disse holdesteder ikke er særlig store, kræver det et præcist kast at på flådet eller fluen derud. Hvis du får fat i teknikken, kan Tamahi Bridge være meget gavmild. Bag Tamahi Bridge ligger desuden en grusvej, som går langs floden og fører til flere fiskepladser.

Til sidst er der ’Upper Chilliwack River’, som er strækningen fra Tahami Bridge til ”Chilliwack River Hatchery”. ’Upper River’ er meget smuk, luften er køligere og bjergene giver skygge, som gør at fiskeriet kan fortsætte gennem hele dagen. ’Upper River’ kræver også en del af benene, men indsatsen kan bestemt være det værd. Hvis det har regnet og vandstanden er høj, svømmer fisk uhindret fra de lavere dele af floden herop. To populære adgangssteder er Allison Pool Campground og området lige under klækkeriet

Fisketeknikker

Af de 5 laksearter, som hvert år vender tilbage til Chilliwack River, er kongelaksen og sølvlaksen de mest eftertragtede. I det følgende vil jeg derfor mest fokusere på disse to arter. Mange af teknikkerne kan dog overføres til de andre arter, inklusiv Steelhead.

Kongelaks kan betegnes som flodens bøller, og på grund af deres størrelse har de førsteret til de bedste hvilesteder i floden, såsom de dybe dele. Lokale lystfiskere gør mest brug af flådfiskeri, når der fiskes efter kongelaks. Maddingen er for det meste hærdede lakseæg eller en smule farvet uld sat på en størrelse 2 til 2/0 krog. Metoden er simpel men effektiv – linen kastes ud, og flådet driver med strømmen ned ad floden med maddingen dinglende et stykke over flodbunden. For bedste resultat bør maddingen være placeret og flyde afsted cirka 50 cm over flodbunden. På denne måde minimerer man også chancen for at fejlkroge fisk. Hvis du ikke selv lige har nogle lakseæg liggende, kan de købes hos de fleste grejbutikker. Kunstagn såsom lyserøde gummiregnorme og -lakserogn kan også være meget effektive, og den bedste teknik er faktisk at have et helt arsenal af både naturlig madding og kunstagn med i grejboksen.

Til at flådfiske efter kongelaks er en 10,5 fod fiskestang rated 10 til 20 lb rigeligt. Frem for et spinnehjul er et multihjul eller centerpinhjul at foretrækker, da de giver bedre linekontrol i den rivende flod. Hjulet bør være spolet med mindst 12 lb line, og flådene rangerer normalt fra 20 til 25 gram.

Fluefiskeri efter laks bliver mere og mere populært i British Columbia. Til at fiske efter kongelaks bruger lokale fluefiskere klasse 9 enhånds- og tohåndsstænger med multi-tip liner, som tilpasses strømhastigheden. Idéen er, at få fluen ned til bunden. Fluerne er store ’Popsicles’ og ’Rabbit leeches’ i klare farver, såsom orange, pink, lilla og endda sort.

Kongelaks er ikke sky fisk og bider gennem hele dagen, selv når solen skinner klart fra en skyfri himmel. Deres bid er hårdt, og tit formår de at kroge sig selv. De kæmper ved at dykke dybt og svømme ud i hurtigt vand, hvorfra det er svært at få dem halet ind igen. Ømme arme følger tit efter en kamp med en kongelaks.

Sølvlaksen er med sine 2 til 5 kg en del mindre end kongelaksen, men det gør den ikke mindre attraktiv – tværtimod! Af og til ser man endda sølvlaks med en vægt op til 8 kg. Af lokale lystfiskere anses den som den fineste fisk af de to, og der er generelt mere prestige i at fange sølvlaks en kongelaks. Hvor en kongelaks for enden af linen kan føles som en bumletog, er en sølvlaks mere som en sportsvogn – hurtig og adræt.

Selv om de to laksearter er at finde i det samme vand, optager de forskellige positioner i floden. Sølvlaks er tit at finde nedenstrøms de dybere vande, hvor kongelaksene har placeret sig. Tidligt om morgenen er de også at finde i de lavere og langsommere vande tættere på flodbredden. Det er ikke unormalt, at fange sølvlaks i vand, som ikke er dybere end 1 meter. Sølvlaks kan godt lide strukturer og forhindringer, såsom store sten og træstammer. Selv skyggen af en busk eller træ, som hænger ud over floden, kan være et skjulested for en sølvlaks. Derudover er sølvlaks også meget glade for dybe huller med næsten stillestående vand. Hvis du falder over sådanne vande, er det værd at forsøge sig med et blink eller en spinner – det kan sølvlaks næsten ikke stå for! Lokale favoritter er Gibbs Croc og Koho blink samt Blue Fox Vibrax Spinnere i farverne sølv, kobber, orange og pink i størrelserne 1/8 til 3/8 oz.

Soelvlaks

Den mest anvendte metode til at fange sølvlaks er dog stadig flådfiskeri med madding, og udstyret er stort set det samme. Sølvlaks er dog væsentligt mere følsomme end kongelaks, og en tyk line kan holde dem fra at bide. Det kan derfor være en god idé at holde leader’en på 6 til 8 lb og flådet på 10 til 15 gram.

Når lokale fluefiskere forsøger sig med sølvlaksene bruges klasse 6 til 8 fluestænger og ’clear tip’ eller ’full intermediate clear sink’ liner. Små fluer såsom ’Rolled muddlers’, ’christmas trees’ og olivenfarvede ’Wolly buggers’ er lokale favoritter.

Sølvlaks er som sagt følsomme fisk. Den bedste tid at fiske efter dem er derfor morgen og eftermiddag – specielt hvis himlen er klar og solen skinner. Sølvlaks bider let, så det gælder om at være vågen og parat. En kroget sølvlaks vil tit springe ud af vandet eller svømme hurtigt imod bredden for at få spyttet krogen ud, så det gælder om at have stangteknikken i orden!

Alternativer til Chilliwack River

Fiskeriet i Chillwack River er meget afhængig af vejret. For lidt regn gør det svært for fiskene at svømme op ad floden, og for meget regn gør floden mudret og svær at fiske. Hvis det sker, at floden en dag eller to er helt mudret til, er der andre alternative i området, såsom Harrison River, Chehalis River, Stave River og Nicomen Slough.

Harrison River er en biflod til Fraser River. Det er en stor flod med langsomt vand, og den er ikke let tilgængelig til fods. De fleste lystfiskere gør derfor brug af en guide med jetbåd. Der er dog få områder som kan nås til fods fra Highway 7 broen og Kilby Provincial Park.

Stave River er en populær flod, som godt kan blive lidt trængt. En dæmning sørger for, at holde vandet skak, og det betyder, at regn har meget lille effekt på fiskeriet. Området omkring Stave River er åbent, og vandet flyder langsomt, så der er rig mulighed for at fiske med flue, blink og spinnere. Der er adgang til floden fra Hayward Street, og der er parkering ved ‘BC Hydro Recreational Area’. (Update – i 2015 renoveres dæmningen, og det er svært at finde parkering i dette omraade.)

Chehalis River er en smuk, mindre biflod til Harrison River. Den øvre del af floden løber gennem dybe kløfter, og man skal derfor være varsom med sine skridt. Den nedre del af floden har godt vand, men det kræver en masse udforskning at finde de gode fiskepladser. Der er adgang til floden fra Morris Valley Road, og det er muligt at parkere ved ”Chehalis River Hatchery”, eller ved hvor Morris Valley Road krydser floden. Herfra kan man vandre op og ned ad floden og leder efter gode fiskepladser.

Nicomen Slough er et små-sumpet kanal, som løber ud i Fraser River. Ligesom i Chilliwack River skubber tidevandet fisk ind i Nicomen Slough, og det kan derfor være et godt sted at afprøve i tidsrummet omkring når tidevandet topper. Der er adgang til digerne som omkranser Nicomen Slough fra Highway 7 broen.

Sidst men ikke mindst!

Før du begiver dig ud for at fiske i Chilliwack River er der nogle ting du skal huske

  • Du skal være i besiddelse af et ferskvandsfisketegn.
  • Hvis du agter at beholde nogle af de laks du fanger, skal du have et såkaldt ’salmon stamp’ på dit fisketegn. Det kan købes, der hvor du købte dit fisketegn.
  • Hvis du agter at fiske efter steelhead kræver det ligeledes et ’Steelhead stamp’.
  • Alle fejlkrogede fisk skal sættes ud igen. Det er ulovligt at fejlkroge fisk med vilje.
  • Alle fisk som ikke beholdes skal nænsomt sættes fri.

Herunder har jeg linket til de 2 reglbøger, som er godt at have med dig, når du fisker Chilliwack River. De kan findes i bogform i de fleste grejbutikker i BC.

God fornøjelse!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Set your Twitter account name in your settings to use the TwitterBar Section.