Sølvlaks (Coho salmon)

Sølvlaks eller coho salmon er en meget populær og eftertragtet sportsfisk i British Columbia.

I havet er sølvlaks sølvfarvet med lidt blåt og grønt blandet i. De går derfor også under navnene ’silvers’ og ’bluebacks’. De har små pletter hen over ryggen og på den øverste del af halen, samt hvide gummer. Når de befinder sig i floderne på vej tilbage til deres gydepladser ændrer de udseende i form og farve. Hannerne udvikler den letgenkendelige krogede næse, og farven ændres til røde nuancer.

Sølvlaks bliver tit fejlidentificeret som kongelaks. En let måde at kende dem fra hinanden er ved at se på gummerne, hvor kongelaks har sorte gummer i stedet for hvide.

Sølvlaks er som alle andre laksearter anadrome. Det betyder, at de tilbringer en del af deres liv i både fersk- og havvand. Kort fortalt kan man sige, at de æder i havet og gyder i floderne. Sølvlaks tilbringer normalt enten 3 eller 4 år i havet, hvor de lever af små fisk såsom hornfisk og sild, inden de vender tilbage til deres floder for at gyde og senere dø. Nogle få hanner modnes dog hurtigere og vender tilbage til deres floder allerede efter et enkelt år ude i havet. De er kendt som ’jacks’ og bliver ikke større end 30 til 40 cm..

Voksne sølvlaks forlader havet og vender tilbage til deres floder fra august til oktober. Sølvlaks i det nordlige British Columbia vender typisk tilbage til deres floder tidligere på året end sølvlaks i de sydlige dele af British Columbia. Vægten på voksne sølvlaks rangerer normalt fra 2 til 8 kg., men det er ikke unormalt at fange fisk der er større end dette – specielt i de nordlige dele af British Columbia, hvor fiskene gerne tilbringer det ekstra fjerde år ude i havet og derfor vokser sig større

Det regnes for god kutyme ikke at fiske efter sølvlaks, som er ved at skifte farve fra sølv til rød. Den røde farve betyder, at fisken snart begynder at gyde, og det er bedst at lade dem være. Ud over det smager fisk som har skiftet farve heller ikke godt.

Der er ikke mange vilde sølvlaks tilbage i de sydlige dele af British Columbia. Mange af de sølvlaks man finder her er opdrættet i klækkerier. Hvis du støder på en vild sølvlaks, er det ikke tilladt at beholde den, og den skal derfor nænsomt sættes fri. Det er dog tilladt at beholde sølvlaks, som er opdrættet i klækkerier. Man kan genkende opdrættet sølvlaks på, at deres fedtfinne mangler, da den er blevet klippet af under opdræt.

Du kan læse mere om sølvlaks her.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Set your Twitter account name in your settings to use the TwitterBar Section.