Småmundet ørredaborre (Smallmouth bass)

Småmundet ørredaborre er en meget populær sportsfisk i Nordamerika, og der holdes hvert år store turneringer i hvem der kan fange flest og størst. I Canada har småmundet ørredaborrer også et stort følgeskab, men de har samtidigt et blakket ry og er hadet af ligeså mange, som der elsker den.

Småmundet ørredaborren er oprindeligt fra Mississippi-floden. Derfra er den af mennesker blevet introduceret til søer og floder over det meste af Nordamerika, hvor den i dag udgør en stor trussel mod eksisterende naturlige økosystemer.

Småmundet ørredaborre kan findes i flere forskellige farver; fra sandfarvet til brun, bronze og mørkegrå. Vertikale striber kan ses hen over kroppen. Småmundet ørredaborrer har op til 6 dorsale pigstråler samt op til 14 dorsale blødstråler hen over ryggen. Den gennemsnitlige vægt for småmundet ørredaborrer er fra 1 til 2 kg, men fisk over de 5 kg er tidligere blevet fanget.

Småmundet ørredaborrer fortrækker lavvandede områder i søer og reservoirs, hvor der er lidt beskyttelse i form af sten eller beplantning. I floder foretrækker de grusbund, og steder hvor vandet strømmet med moderat hastighed. Vandkvalitet er en vigtig faktor, og småmundet ørredaborrer foretrækker meget rent vand. Gydning finder sted om foråret. Ynglen lever af vandinsekter og plankton, mens en voksen småmundet ørredaborre lever af småfisk og krebsdyr.

Der er flere søer i British Columbia, som tilbyder et godt fiskeri efter småmundet ørredaborrer. I de kystnære områder er søer såsom St Mary Lake, Elk Lake, Beaver Lake, og Shawnigan Lake populære fiskedestinationer. Længere inde i landet kan man finde småmundet ørredaborre i det sydlige Okanagan og Kootenay-områderne.

Småmundet ørredaborrer kan fiskes fra maj til september. De er ikke svære at fiske efter, for har man først lokaliseret fiskene, hugger de næsten på alt. Topwater woblere, plastik-jigs, spinnere og fluer er populære, men selv en simpel regnorm under et flod kan gøre det.

På trods af deres blakket ry kan småmundet ørredaborrer være fantastisk sjove at fiske efter, da der for det meste er masser af aktion. Dette gør fiskeriet specielt velegnet til familier. Samtidigt smager småmundet ørredaborre godt, enten stegt på en pande eller dampet med noget ingefær.

Du kan se en film fra vores seneste tur til St Mary Lake her.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Set your Twitter account name in your settings to use the TwitterBar Section.