Kongelaks (Chinook salmon)

Kært barn har mange navne. Det samme gælder laksen chinook som går under navnene springs, kings og tyees. På dansk kaldes de gerne kongelaks. Det er den største af laksearterne, og er derfor, samt på grund af sin styrke og gode kød, en eftertragtet sportsfisk.

Kongelaks kan identificeres på deres størrelse og sorte gummer samt små pletter, som er spredt ud over hele deres blå-grønne krop og hale. De vokser snildt til en størrelse af 5 til 10 kg selvom fisk op til 15 kg ikke er et sjældent syn. Floder i de nordlige dele af British Columbia producerer ofte fisk over de 20 kg.

Som andre laksearter er kongelaks anadrome og tilbringer en del af deres liv i både salt- og ferskvand. Deres livslængde varierer fra område til område og kan vare fra 4 til 6 år. Efter at have tilbragt flere år i havet, vender voksne kongelaks tilbage til deres floder i det tidlige efterår for at gyde og senere dø. Deres farve skifter fra sølv til grå og olivengrøn og til sidst brun og sort. Deres æg klækkes når vinteren er overstået, og efter at have tilbragt en rum tid i floderne begynder laksesmolten at vende tilbage til havet. Længden af tid som yngel fra kongelaks tilbringer i floderne varierer fra område til område og kan vare fra 3 måneder til et helt. Når smolten vender tilbage til havet ændres deres fødeadfærd fra at spise insekter til at jage småfisk såsom sild.

Havfiskeri efter kongelaks starter normalt i juni, når de samler sig ved flodmundingerne, inden de begynder deres rejse op i floderne. Fra juli og august frem til oktober kan der fiskes efter kongelaks i floderne. I de sydlige dele af British Columbia er Chilliwack River, Harrison River, Thompson River og Stamp River populære fiskedestinationer for folk, som vil prøve kræfter med kongelaksen.

Et sjovt træk ved kongelaks er, at de findes både med rødt og hvidt kød, samt som en hybrid kaldet ’marbled fish’ fordi kødet ligner marmor. Kongelaks med rødt kød regnes traditionelt som de bedste spisefisk, men både hvid- og marmorkødede kongelaks smager udmærket.

Et andet fascinerende træk ved kongelaks er, at nogle få individer vælger at vende tilbage til deres floder allerede efter kun ét år i havet. De kaldes ’Jacks’ og er meget mindre end deres voksne søskende. De vokser sig ikke større end de ca. 50 cm. Den eneste anden lakseart, hvor man ser denne tilpasning, er hos sølvlaksene.

Hvis du vil læse mere om kongelaks, kan du klikke her.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Set your Twitter account name in your settings to use the TwitterBar Section.